Cu toții folosim zilnic termenul de ”stres” însă pentru fiecare poate să însemne altceva. Tensiune, iritare, furie, nervi, oboseală, neputință, suprasolicitare, amenințare, anxietate, frică sunt câteva din accepțiunile uzuale. Practic nu există o definiție clară și acceptată de toată lumea.
Totuși ce e stresul?
Stresul este un fenomen complex ce apare în confruntarea unei persoane cu diverse cerințe, sarcini, percepute ca fiind dificile, dureroase sau de mare importanță pentru acea persoană. Stresul are o componentă subiectivă foarte importantă prin faptul că nu o situație în sine este dificilă, dureroasă, sau importantă, ci fiecare dintre noi facem o evaluare personală asupra situației. O realitate concretă poate să fie stresantă pentru unii, neutră pentru alții și relaxantă pentru altă categorie. Mai mult decât atat, fiecare dintre noi face și o evaluare a propriilor resurse implicate în rezolvarea situației.
Adică, cred că această situație este dificilă, dureroasă sau importantă și cred că nu am resurse suficiente pentru a face față situației! Asta e stresul!
Reacțiile la stres pot fi fizice (dureri în piept, crampe, transpirații excesive, amețeală), cognitive (dificultăți de concentrare, de reamintire, blocaje sau gândire distorsionată), emoționale (instabilitate emoțională, anxietate, depresie), comportamentale (performanțe scăzute, tulburări de somn, consum de alcool, agresivitate).
E important de reținut că stresul are o determinare dublă, una externă (stresorul) dar și una internă-noi suntem cei care interpretăm și dăm semnificație stresorului. De fapt asta este vestea bună! Avem, sau putem avea control asupra stărilor de stres! Avem pârghii de a schimba lucrurile!
Ce putem face concret?
Iată un model de management al stresului:
1. Identificarea factorilor de stres;
2. Conștientizarea propriilor reacții la stres;
3. Dezvoltarea de abilități și comportamente adaptative (modele de rezolvare a problemelor, dezvoltarea asertivității);
4. Stabilirea unui suport social;
5. Adoptarea și dezvoltarea unui stil de viață sănătos;
6. Adoptarea și dezvoltarea unui stil de gândire rațional.
Adică…vezi ce te supără, enervează, îngrijorează, identifică care sunt reacțiile tale la aceste situații, vorbește despre aceste lucruri cu o persoană apropiată, fă sport, manâncă sănătos, dormi destul! Unele din aceste recomandări pot fi puse în practică fără vreun ajutor. Pentru celelalte ai putea avea nevoie de un ajutor!
Sunt aici să te ajut în situațiile dificile!
…sigur că nu e singurul model…poate nici nu e 100% original dar funcționează și fiecare interacțiune pe această temă cu clienții mei reprezintă o completare a lui, o dezvoltare a lui într-o direcție sau alta.